Bitlis'te Restore Edilen 1508 Yıllık Ayasofya Camii Isıtmasını Tamamladık

31.08.2015 14:28

Bitlis'in Tatvan ilçesine bağlı Çekmece köyündeki 1508 yıllık Ayasofya Kilisesi, köylüler tarafından onarılarak camiye çevrildi. Orijinal kitabesi olmayan tarihi kiliseyi onararak camiye çeviren köylüler, ancak kitabeyi kazıyıp üstüne yeni kitabe yazmışlar. Köylüler, yapının kilise olarak yapıldığı ilk tarihin milattan sonra 500 yılı olduğunu söylüyor. Kiliseden çevrilen caminin en büyük özelliği orijinal kilise görünümünü büyük ölçüde koruması. Hristiyan inancına göre yeni doğan çocukların vaftiz edildiği "Vaftizhanesi" de tahrip edilmeyen kilisenin dört bir yanında haç işaretleri ve Hristiyan inancında mum yakılan yerler de orijinalliğini yitirmemiş durumda. Kilisenin taşıyıcı kolonlarında görülen Ermenice yazılarda ne yazıldığını bilmeyen köylüler, duvarlara ve kolonlara kazınmış olan haç işaretleri ile vaftizhane de olduğu gibi Ermenice yazıları da kapatmamışlar. Köylüler "Biz inancımız ve saygımız gereği hiç kimsenin ibadet ettiği bir yere zarar vermeyiz hep koruruz." dediler.
Köy halkı olarak bütün dinlere saygılı olduklarını belirten Akhan kiliseyi camiye çevirmelerinin gerekçelerinden birinin de 1508 yıllık kiliseyi definecilerden korumak olduğunu söyledi. Tarihi kilisenin İstanbul'daki Ayasofya Kilisesi'nin bir minyatürü olduğunun büyüklerinden bir rivayet olarak bugüne kadar ulaştırıldığını da açıklayan Akhan şunları söyledi: "Cami olarak ibadet ettiğimiz kiliseyi her yıl yüzlerce yabancı turist ziyaret ediyor. Burayı ziyaret eden Hristiyanlar ilk olarak camiye çevrilmesini kabullenmekte zorlanıyorlar ancak kiliseyi definecilerden ve yıkılmaktan koruduğumuzu anlayınca bize anlayışlı davranıyorlar." dedi.

 



Bitlis - Tatvan Ayasofya Cami ısıtma uygulaması ekibimiz tarafından 1 günde tamamlandı.Böyle bir yapıyı ısıtmanın gururunu yaşıyor,Camii görevlilerinin ilgilerine teşekkür ediyoruz.